35.9 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Afera “Respiratori”: Je li Sebija Izetbegović na Sudu BiH govorila istinu

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u svojstvu svjedoka pred Sudom BiH u predmetu “Respiratori”, 24. marta ove godine kazala je da je KCUS početkom pandemije u BiH imao informaciju da su “Srbija i Crna Gora premrežene ovim respiratorima”.

I nije jedina koja je izašla s tom tvrdnjom u vezi s namjenom respiratora ACM812 A, plaćenih 10,5 miliona maraka i uvezenih za liječenje od oboljelih od Covid-19.

Međutim, iz Instituta za lijekove i medicinska sredstva Crne Gore za Fokus negiraju uvoz respiratore ACM812 A na teritoriju Crne Gore.

– Povodom Vašeg upita o prisutnosti i upotrebi respiratora tipa ACM812 A u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, obavještavamo Vas da u Registru medicinskih sredstava koji vodi Institut za lijekove i medicinska sredstva, ne postoje upisani/registrovani respiratori tipa/oznake ACM812 A. Također, Institutu do sada nije podnesen zahtjev za interventni uvoz ovog tipa/oznake respiratora – navela je za Fokus dr. sc. Med. Majda Šahman-Zaimović, zamjenica direktora Instituta za lijekove i medicinska sredstva Crne Gore.

Na naš dodatni upit da li postoji mogućnost da respiratora ACM812 A ima u upotrebi u Crnoj Gori, a da Institut nije upoznat s tim, Šahman-Zaimović je to kategorički odbacila.

– U skladu sa Zakonom o medicinskim sredstvima, samo je Institut za lijekove i medicinska sredstva nadležan za izdavanje dozvola za uvoz i registraciju medicinskih sredstava. Jedino s dozvolom Instituta ili rješenjem za upis u Registar, medicinsko sredstvo može biti u prometu u Crnoj Gori u legalnom prometu. Institut do sada nije dobio prijavu, a koliko smo upoznati ni Uprava za inspekcijske poslove koja je u slučaju medicinskih sredstava nadležna za nadzor nad prometom medicinskih sredstava, da se bilo koji drugi respiratori osim onih koji su prošli procedure kod Instituta nalaze u našem kliničkom centru i bolnicama u kojima se jedino i koriste – pojasnila je Šahman-Zaimović.

I dok u Crnoj Gori nema nijednog respiratora ACM812 A, u Srbiji je u registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva 27. decembra 2019. godine upisan ovaj tip respiratora. Uvoznik i nosilac odobrenja za ovo medicinsko sredstvo je firma Markonis-Medic iz Niša.

S obzirom na to da je Markonis-Medic jedini uvoznik ACM812 A i ovlašteni instalater i serviser ovih uređaja, Gorana Mitića, direktora te firme, zamolili smo za informaciju o broju bolničkih ustanova u Srbiji u kojma je njegova firma instalirala ove uređaje.

– Ni u jednoj! Ti respiratori koje mi imamo su uglavnom transportni respiratori. Nema nijednog u bolnicama – kazao je Mitić.

Firma Markonis-Medic od kineskog proizvođača respiratora ACM812 A prošle godine je dobila odobrenje za instaliranje tih uređaja i u BiH.

Tvrde da su se prošle godine namjeravali javiti na tender Federalne uprave Civilne zaštite koji je najavljivan u oktobru, a nakon što se na prethodna dva nije niko javio. Međutim do toga nije došlo.

Mitić je ranije za Fokus pojasnio da se on nije mogao javiti na prethodna dva tendera FUCZ-a, jer je čekao odgovor iz Kine da li može raditi instalaciju i servis i za BiH, međutim FUCZ se odlučio za navodno besplatnu ponudu druge firme iz Srbije na čelu s Jovanom Roganovićem, pa treći tender na koji se planirao javiti Mitić nikad nije ni raspisala.

Podsjećamo, u to vrijeme Roganovićeva firma nije imala ovlaštenje iz Kine za instalaciju i servis respiratora ACM812, ali uprkos tome odabrana je i bez tendera da obavlja taj posao, a odobrenje iz Kine su dobili naknadno.

Uzimajući u obzir to da se i Slovenija spominjala kao zemlja u kojoj se koriste respiratori ACM812 A, Fokus je potvrdu i provjeru te informacije tražio u Ministarstvu zdravlja Slovenije. Na naš upit stigao je kratak, ali jasan odgovor.

– Poštovani, Slovenija nije uvozila respiratore ACM812 A – odgovorili su za Fokus iz Ministarstva zdravlja Slovenije.

Nedavno su u bh. javnosti plasirani “nezvanični podaci” da je u Evropi u upotrebi 20.000 respiratora ACM 812 A , a potom je ovu informaciju kao zvaničnu počeo u svojim izjavama koristiti Bakir izetbegović, predsjednik SDA i suprug direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

On je o respiratorima ACM812 A, kaže, davao informacije “u svojstvu nekoga ko ima informacije iz prve ruke” jer mu je supruga direktorica zdravstvene ustanove u kojoj se jedino u BiH, a vjerovatno i u svijetu, sporni respiratori koriste u intenzivnoj njezi.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci