Jutros na redakciju portala dobili smo saopćenju UG „Bosanske krajine“ koje prenosimo u cjelosti:

“Poštovani,

Mi, u Bosanskoj krajini, od Vrbasa i Plive do Une i Sane, a posebno mi, Ljuti krajišnici koji živimo preko rijeke Une, generacijski živimo na granici Istoka i Zapada, predstavljajamo najzapadniji istok i najistočniji zapad. U centru smo raznih dešavanja i svi nas svojataju kada nas trebaju, a svi nas se odriču kada samo zasluženo tražimo. Već dugo vas upozoravamo da smo prisiljeni da opet familijarno odlazimo u zapadnu Evropu i “gore” tražimo egzistenciju, nauku, sportski i umjetnički se afirmišemo… ali, sva sreća da najviše volimo svoje, pa dolazimo, vraćamo se i živimo tu, odolijevamo historiji i vama, nepravednoj politici i ovakvoj filozofiji vlasti.

Nedavno smo upozorili da privrednici odnosno poljoprivrednici, te transporteri i špediteri ne mogu prihvatiti Zakon o akcizama i nova povećanja akciza, jer se najmanje tiče njihovih interesa, odnosno povećanjem cijena goriva nanosite nam veliku štetu u opstanku i razvijanju poslova. Ionako transporteri i špediteri susjedne Hrvatske i Slovenije imaju povrat “trošarine”, pa se zamislite koliko smo konkurentni sada, a kako bi to bili konkurentni sutra?

I do sada smo bili prisiljeni da razumijemo neke od prijatelja i partnera koji su registrovali firme u Hrvatskoj i Sloveniji zbog CEMT dozvola i drugih povoljnijih uslova poslovanja (održavanje vozila, gorivo, gume…), te rada na njihovom tržištu radi zarade, koja opet završi u Krajini – Bosni. Također, imajte na umu da su neki privrednici početkom godine ušli u realizaciju nekih biznis planova i zadužili se, a onda se pojavljuje povećanje obaveze prema državi, što nam ugrožava konkurentnost i prodaju poljoprivrednih proizvoda i roba (nafte u pograničnim dijelovima), te usluga.

Mi, Krajišnici nikad nismo pitali za cijenu kada je riječ za država, ali ovakvi zakoni odnosno realizacija nisu interes države i naroda, nego vladajućih stranaka i ljudi koji žive na račun države, a ne za državu, te kako ovo objasniti poljoprivrednicima koji danonoćno rade da bi preživjeli, dok se vi gospodo vozite skupocjenim autima i imate primanja koja ne opravdavate trudom i radom, a rezultatima još manje!?

UG „Bosanske krajine“ u Sarajevu u ime privrednika i poljoprivrednika, špeditera i transportera iz Bosanske krajine.”

KOMENTARI:
Loading...