Lider NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da je prvih stotinu dana rada Vlade Republike Srpske obilježilo veliko zaduženje, prije svega, na domaćem tržištu, u iznosu od 109,8 miliona KM.

Čavić je naveo da je zaduženje vršeno emisijom hartija od vrijednosti.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio da smanjenje doprinosa od 1,6 odsto neće značiti ništa za privrednike ukoliko bude povećana cijena struje.

Komentarišući to što je Ustavni sud BiH utvrdio da određene odredbe ustava Republike Srpske i FBiH, te Izbornog zakona BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Čavić je rekao da je to očekivano, imajući u vidu da je i u vezi sa odlukom “Sejdić-Finci” utvrđeno da postoji neusklađenost dijelova Ustava BiH sa Evropskom konvencijom.

“Jasno je da postoje određena ograničenja i u ustavima entiteta, odnosno da mogu biti birani samo predstavnici konstitutivnih naroda, a ne i predstavnici ostalih. U Srpskoj je to drugačije, predstavnici ostalih mogu ući u izborni proces, jer ne postoje ograničenja”, rekao je Čavić.

On je dodao da je, međutim, pri definiciji načina izbora predsjednika Republike i potpredsjednika rečeno da predsjednik postaje onaj ko dobije najveći broj glasova, a potpredsjednici sljedeća dva po broju glasova iz reda ostala dva konstitutivna naroda.

On je napomenuo da Bošnjaci već godinama bezrazložno opstruišu izmjene Ustava Republike Srpske, čime je nemoguće ukinuti i smrtnu kaznu.

Čavić smatra da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije trebalo da Ranka Škrbića razriješi dužnosti ambasadora BiH u Srbiji, odnosno početkom marta, kako je i najavljivao.

KOMENTARI:
Loading...