Menu
RED Computers d.o.o.

Šta svaka žena treba znati o mjesečnici

Mjesečnica čini veliki dio ženina života i što bolje poznajete svoje tijelo i ciklus, lakše ćete se svakoga mjeseca nositi sa simptomima koji nisu uvijek ugodni.

Urednim ciklusom smatra se onaj u kojem do menstruacijskog krvarenja dolazi svakih 21-35 dana u trajanju do najviše 7 dana. Na stabilnost ciklusa utiče čitav niz faktora, od dobi, načina života, noćno-dnevnog ritma, izloženosti stresu i količini masnog tkiva. Smatra se da prosječna žena tokom svog života krvari oko 2000 dana tokom svojih prosječnih 400 menstruacijskih ciklusa, odnosno oko 6-7 godina.

1. Jačina mjesečnice

Žene, posebno one u mlađoj dobi, ponekad misle da su jača krvarenja u redu. Obično je mjesečnica u prvim danima obilnija, ali ako nije dovoljno mijenjati uloške svaka dva sata, moguće je da imate neki zdrastveni problem. Isto pravilo vrijedi i ako vam mjesečnica traje duže od sedam dana. Ne radi li se o problemima poput mioma koji često uzrokuju jača krvarenja, prirodni tok možete kontrolisati hormonima u dogovoru s ljekarom kako bi vam život bio lakši. Poanta je da svakako odete k ljekaru učini li vam se da je mjesečnica prejaka.

2. Preduhitrite bolove

Ginekologinja Lois McGuire savjetuje da preduhitrite bolove i grčeve za vrijeme mjesečnice tako da tabletu uzmete prije nego ciklus započne. To možete ako imate redovne cikluse i znate kada će mjesečnica započeti, a puno žena prije početka trpi glavobolje i mučnine pa već znaju kad treba uzeti nešto protiv boli. Uz analgetike, takođe vam može pomoći dovoljno sna, vježbanje i zdravija prehrana.

3. Mjesečnica vas ne bi trebala ometati u svakodnevnom životu

Ginekologinja Mary Rosser iz medicinskog centra Montefiore u Bronxu kaže da 90 posto žena ima neke od nepovoljnih simptoma koji prate mjesečnicu, a do 20 posto njih zbog toga ne može normalno funkcionisati. Bez obzira na to radi li se o jakim krvarenjima, umoru ili bolovima, posjetite ljekara da vidite što se može učiniti.

4. Seks za vrijeme mjesečnice i trudnoća

Iako su male šanse za to, postoji mogućnost da ostanete trudni ako se seksate za vrijeme mjesečnice. Kako piše Health.com, neke žene imaju duže mjesečnice koje se na kraju poklapaju s početkom plodnih dana. To se obično događa u kraćim ciklusima od, primjerice, 24 dana, a kako spermiji mogu preživjeti tri do pet dana, moguće je da dođe do trudnoće. 

5. Svaki je ciklus jedinstven

Kad je riječ o kompletnom menstrualnom ciklusu, svaka žena ima malo drugačiji tok. Ono što je sasvim isto jest period krvarenja na početku ciklusa, zatim nekoliko dana nema iscjetka, ali onda kreće vrijeme ovulacije. Neke žene imaju jače iscjetke, neke slabije, a da je ovulacija gotova, prepoznaje se po gustini sluzi. Nekoliko dana prije ovulacije sluz postaje prozirna, vodenasta i žućkasta. Na dan ovulacije postaje gušća, vlažna i rastezljiva (poput bjelanca) te možete imati osjećaj vlažnosti u vagini. Dan nakon ovulacije imate manje sluzi, koja postaje gušća i ljepljiva.

6. Trajanje mjesečnice

Jedan ciklus mjesečnice traje od 21 do 35 dana, a većina žena ne dobije mejsečnicu na isti dan svakog mjeseca. Čak i da vam ciklus uvijek traje isti broj dana, mjesečnicu nećete dobiti uvijek na isti dan jer neki mjeseci imaju 30, a neki 31 dan pa se sve pomiče. Takođe, nije neobično da nekoliko puta godišnje imate drugačiji ciklus s manje ili više dana. Tome može biti više razloga, od bolesti, stresa, viška ili manjka kilograma te, naravno, trudnoće.

7. Higijena

Mjesečnica je sasvim prirodna stvar i ne treba je se sramiti. Žene često pretjeruju s higijenom, ali to ne znači da rade dobro svome zdravlju. Dovoljno je koristiti sapun koji ima pH sličan tijelu, a treba izbaciti sva agresivna sredstva poput gelova za tuširanje i raznih kozmetičkih potrepština poput mokrih maramica. Svi takvi proizvodi mogu izazvati iritaciju.

Dodaj komentar na članak:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Krupljani.BA! Zbog velikog broja komentara portal nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
back to top